Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kis mindenes: Morakniv Companion Heavy Duty MG

2013.07.28

  

Mint minden ilyennél, most is hangsúlyozom, hogy ez a cikk nem teszt, hanem csak egy bemutató, ami nem törekszik a teljességre és a tesztek alaposságára!

 

A Morakniv termékek olyanok, mint az Ikea bútorai. Végletekig leegyszerűsített formák, funkcionalitás, olcsó anyagok gyakori használata. S mégis, míg egy Ikea bútorért nem fizetnék, addig Moraknive késem 4db van...

 

 

dscf6575.jpg

 A svéd acél nem csupán egy származási jelző. Inkább egy fogalom. Az emberek többsége nem tudja ugyan, hogy miért, de ha azt hallja, hogy svéd acél, akkor valami extra minőségű dologra gondol.  Aki ezt gondolja, az nem is téved. A svéd vasérc jó anyag, a kohászaik pedig értik a szakmát. Ha mindehhez még hozzá vesszük a svéd Mora városka késkészítő hagyományait, akkor már sejthetjük, hogy nem nyúlhatunk mellé, ha ilyen pengét választunk.

Szóval Companion Heavy Duty MG, nem összekeverendő a Companion MG-vel, ami azért egy fokkal karcsúbb dolog. Én szeretem, ha pengének van ,,húsa”, szóval inkább a 3,2mm vastag Heavy Duty, mint 2,5mm-es sima Companion MG.

 

 

 

dscf6586.jpg

 

 

 

Az adatok röviden:

Penge hossza: 104mm 
Teljes hossz markolattal: 225mm
Tömeg: 0,1350kg

 

 

 

dscf6602.jpg

 

 

A penge vastagságát már említettem. Magas széntartalmú acél. Ennek persze van előnye és hátránya is, de összességében én azt gondolom, hogy az előnye több. Persze ez megint szubjektív tartomány.

A gyári élezés elég jó. Nem borotvál, de amira kell a hétkőznapokban, arra elég. Élezése – a kemény ötvözők hiánya miatt – könnyű.

 

 

dscf6594.jpg

 

 

A markolat műanyag, de jó minőségű, kellemes fogású, nem csúszós, és strapabíró.

 

 

dscf6583.jpg

 

A tok letisztult vonalvezetésű, szintén műanyag. A kés bepattan/kattan a helyére. Egyszerű és ötletes megoldás hatására magától nem esik ki a tokból, de egy újjal könnyen oldható a zárás. A tok – alapból - merev övrögzítőt tartalmaz, de ki van alakítva a hely a szintén Morakniv által gyártott elforgást biztosító övcsat felszerelésére is. Azt még nem volt alkalmam kipróbálni, de ez a merev csatos megoldás sem okozott nekem gondot.

 

 

dscf6585.jpg

 

 

A termék kifejezett olcsó, ahhoz képest, amit nyújt. 4-5 ezer HUF-ért beszerezhető, ami igazán baráti egy svéd acél termékért.

 

 

dscf6615.jpg

 

 

 

Sajnos Magyarországon nem sokan foglalkoznak ennek a típusnak a forgalmazásával. Ennek viszont van egy előnye, hogy nem túl gyakori darab a felhasználók körében.

 

 

Csak ajánlani tudom!

 

 

 

dscf6600.jpg

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.