Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Farkas a bárányok között - Böker Arbolito El Héroe

2014.11.14

boker.jpg

 

A kés nevéből nem ez jön le, és mégis, ez bizony egy magyar sikertörténet! Lássuk, hogy volt ez, egyenesen Farkas Péter tollából:

Farkas Péter

Farkas Péter

A német Messer Magazin minden évben pályázatot hirdet Leserwahl címmel. A korábbi gyakorlat szerint megneveztek egy témát, megadták a kötöttségeket, ennek megfelelően kellett készíteni egy kést és elküldeni a szerkesztőségbe. Egy következő számban a beküldött kések megjelentek fényképpel, sorszámmal, rövid leírással. Az olvasók az újsághoz mellékelt szavazólapon szavazhattak az általuk legjobbnak, legszebbnek ítélt késre. A győztes pénzdíjat kapott. A győztes kést, egyéb díjak mellett, kisorsolták a szavazók között. (A „Leserwahl-t” azóta is minden évben megtartják, de újabban valamilyen szempontok alapján összeválogatott széria késekre lehet szavazni.)
2008-ban rendhagyó módon nem kést kellett készíteni csak tervet. Böker Design Award 2008 volt a pályázat címe. Téma: EDC, kötöttségek: 6-7,5 cm pengehossz, hétköznapi használatra szánt kés legyen. Fődíj: a győztes kést a Böker szériában fogja gyártani és a győztes jogdíjat kap az eladott darabok után.
A korábbi években többször pályáztam kész késekkel, és ez a dolog egyáltalán nem tűnt bonyolultnak, csak éppen abban az időben eléggé le voltak kötve az energiáim (építkezés, gyermekáldás). Viszont szertettem volna indulni, ezért hogy a lehető legkevesebb időt kelljen rászánnom, elővettem a „megvalósítatlan projektek dossziéját” és átnéztem. Találtam egy tervet, amit évekkel azelőtt egy ihletett pillanatomban vetettem papírra, és amiről úgy gondoltam, hogy megfelel a feltételeknek. Hogy megnyerőbb külleme legyen, feldolgoztam AutoCAD-ben. (Emlékszem a feleségem épp a kórházban volt még az újszülött fiúnkkal. Éjszaka rajzoltam, miután a lányom elaludt.)
Összesen 170 pályázatot küldtek be.

 

boker-2.jpg

 

A cikk ITT olvasható tovább.