Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Full tang vs. tapered tang

2015.11.23

 

Egy ismerősöm, aki többek között kések készítésével is foglalkozik, ma feltett néhány fotót a Facebook oldalára, amin az egyik legújabb általa készített penge látható. Mivel a kés szerkezetének kialakításakor, hazánkban nem túl elterjedt megoldást használt, ezért elkezdtem vele beszélgetni erről.  A témát érdekesnek találom, ezért röviden összefoglalom, amolyan gondolatébresztőnek.

 

Tapered tang

 

A full tang kb. annyit jelent, hogy a penge acélja a markolatban is tovább folytatódik, a penge legvastagabb pontjának megfelelő változatlan vastagsággal, egészen a markolat végéig, vagy törővég esetén, még azon túl is nyúlik. A fém – jellemzően custom kések esetén - jól látható a markolatpanelek között, a gerincen és a markolat alján is. Gyári modelleknél előfordul, hogy a markolatborítás kitakarja, és csak a törővégnél látszik, hogy full tang a szerkezet.

Tapered tang esetén a markolatban el kezd vékonyodni az acél a penge vastagságához képest. Az átmenet finom, fokozatos, de egyértelműen látszik, hogy bár a fém végigfut a markolatpanelek között, de keskenyebb, mint maga a penge.

 

Tapered tang

 

De vajon mi ennek a jelentősége? Ehhez azt kell tudni, hogy miért használnak egyáltalán  teljes keresztmetszetben átmenő fémet a markolatoknál, illetve ez milyen problémát okoz a késeknél, amit a használhatóság érdekében valahogy meg kell oldani.

Azt laikusként is át lehet látni, hogy a kés erősebb, feszítő hatásoknak jobban ellenálló lesz, ha a penge nem csak egy vékony tüskével csatlakozik a markolatba. Ugyanakkor az is tény, hogy minél több fém van a markolatban, annál súlyosabb lesz a kés vége. Far nehézzé válik, ami megkeseríti a vele való munkát. Késesek úgy mondják, hanyatt esik a kés. Ez a probléma kikönnyítéssel kezelhető. No, és itt válik ketté, illetve sokfelé a tang kérdés.

Full tang módszernél kikönnyítő furatokkal borítják el a markolat acélját, amíg el nem érik a kívánt penge/markolat tömeg arányt. Nálunk, Magyarországon, a mesterek ezt a technológiai megoldást preferálják.

 

Full tang

 

Full tang skeleton

 

A trapered tang esetén nem a fém szitává lyuggatásával érik el az optimális arányt, hanem a markolatban futó acél elvékonyításával, elcsiszolásával. Ennek a módszernek a hívei szerint ez nem csupán esztétikai kérdés, hisz az nagyon szubjektív dolog. Hanem véleményük szerint ez az eljárás kevésbé csökkenti a kés markolati részének szerkezeti integritását, mint a furatos anyag elvonás. A normál fúrás esetén keletkező szita szerkezet, illetve a fúrás szögletessége (a furat értelemszerűen 90 fokot zár be a markolat lapjával) rejtett feszültségi pont a fémben, ami extrém terhelés esetén kevésbé ellenálló, mint az elvékonyított, de nem szétfúrt acél.

 

Tapered tang

 

Tapered tang

 

Tapered tang

 

Természetesen törővég szükségessége esetén a tapered tang nem játszik, hisz ott praktikusabb, ha egyenletesen vastag az acél.

Fontos! Az egészséges arány beállításakor persze figyelemmel kell lenni a markolat anyagára is! Ez minden módszerre vonatkozik. Tehát az, hogy hány lyukat fúrunk az acélba, vagy mennyi anyagot csiszolunk le belőle nagy műgonddal, az markolatpanel anyagonként eltérő. Mivel a különféle anyagok (fa, műanyag, állati eredetű alapanyagok), más és más fajlagos tömeggel rendelkeznek, ezért eltérő kikönnyítést igényelnek a kések.

Nem vagyok ÉMI szakember, nincs megfelelő laborom ennek a két elméletnek a tesztelésére. Azt gondolom, hogy a gyakorlatban nem éri akkora terhelés a késeket, hogy a kétféle megoldás közötti stabilitás különbség elő tudjon jönni. De ettől függetlenül érdekelne, hogy a lényegesen munkaigényesebb tapered tang valóban többet bír-e szélsőséges helyzetekben, mint a furatos full tang.

Az erről való elmélkedés, vagy szakmai vita tán akadémikus jelentőségű, mint mondjuk azon agyalni, hogy a konvex vagy a konkáv él a jobb választás-e. Ugyanakkor tény, hogy a markolatokról sokkal kevesebb szó esik szakmai körökben, ezért nem árt, ha erre is fordítunk egy kis időt.

 

sgt. Blessed Facebook

sgt. Blessed G+

sgt. Blessed Youtube