Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ka-Bar, kavar, EsKabar…

2014.11.14

kabar.jpg

 

A címbéli varázs mondat, pontosabban három cég együttműködése hozta létre azt a kést, amit ma, mint a nyulat a cilinderből, előhúztunk nektek.

SAM_0146A Ka-Bar Knives Inc bábáskodása mellett, a Becker Knife and Tool és az Esee Knives tette össze, amije volt. Mindkét kiválasztott modell népszerű önmagában is. Talán ezért gondolhatták úgy, hogy egy összeolvadás csak jót tehet. Az elsőre is látszik, hogy a Becker Necker egy fokkal jobban használható (erről nyilván megoszlanak a vélemények), de minimum dizájnosabb pengéjét hozták össze az Izula szerencsésebb formájú hátsójával, azaz markolatával. Az eredmény – látványra – elég meggyőző. Szóval olyan lett, mint egy okos férfi, és egy szép nő gyermeke. :) Még a név is egy sima hibrid. Es(ee)KaBar. Egyszerű és zseniális, mint a faék.

Egy kép jól mutatja az evolúciót.

Ka-Bar Eskabar

Ka-Bar Eskabar

A varázslat kész, nézzük az adatokat.

  • Penge hossza: 82 mm
  • Penge vastagsága: 4mm
  • Penge anyaga: 1095
  • Súlya: 68 g
  • Teljes hossza: 178 mm
  • Markolat hossza: 96 mm
EsKabar

EsKabar

A felhasznált alapanyag, a Ka-Barnál kedvelt 1095 króm vanádium ötvözetű szénacél, 56-58 HRC-re edzve. (Létezik egy D’Eskabar nevű változat is, ami D2 acéllal és kőmosott felülettel készül) Mivel markolatpanelek nincsenek, így a penge és a nyél egyetlen, monoblokk egységet képez. Természetesen – házilag – bárki tekerhet rá paracord zsinórt, hogy kényelmesebb legyen az eszköz fogása. Ennek a módszernek az előnye, hogy szinte hangulatunknak megfelelően változtathatjuk a markolat fonatot. A penge klasszikus drop point, egyenes leélezéssel, 15 fokban. Az egész egység kapott egy fekete színű, rozsdagátló, műgyanta (epoxy) bevonatot.

kabar-2.jpg

A cikk ITT olvasható tovább.