Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mechanix TAA Original Coyote taktikai kesztyű

2014.06.23

 

 

mw13_mg_f72_h1_420x525.jpg

(Ez a fotó a mechanix.com oldaláról származik) 

 

Emlékszünk még a Terminátor legendás plakátjára, vagy a Cobra promóciós képére?

 

 

terminator-wallpaper-9.jpg

 cobra_movie_poster.jpg

 

  Schwarzenegger és Stallone is bőrkesztyűben szorítja keményen lézer irányzékú fegyverét. Ez a 80-as évek közepén volt. Kb. e példákon keresztül – az alámondásos VHS videók korszakából – szembesülhettünk vele elsőként, hogy aki fegyvert fog, az kesztyűben teszi. Igaz, ez akkor még csak amolyan macsó dolognak tűnt. Valójában ez már a taktikai kesztyűk korszaka volt, csak a keleti blokkba ez még nem szivárgott be. A nyugati országok hadseregei, rendőri és katonai különleges egységei, már javában használták ezeket a védőeszközöket. Persze az első időkben ott is egyszerűen oldották meg a dolgot. Jellemzően finomabb bőrből készült termékek alkották a kínálatot. Aztán a könnyűipar meglátta a lehetőséget, a piaci rést, és villámgyorsan fejlesztésekbe kezdett, mind a design, mind a felhasznált anyagok tekintetében. Manapság már elképesztő kínálat van mindenféle védőkesztyűből, így a taktikai fajtákból is.

  mechanix-20140622b-019.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A taktikai vonal, bár – marketing okokból - alapvetően militarista jelleggel operál, azért ezek a kiegészítők sok egyéb feladatra is használhatóak. Tehát, aki nem fog fegyvert, az is kellemes használati eszközre találhat bennük. Úgy gondoltam, nálam is eljött az idő, amikor egy ilyet ki kell próbálnom. Ahogy említettem, a kínálat elképesztően széles. Nehéz a választás. Mivel korábbról nincsenek tapasztalataim, ezért úgy gondoltam, hogy egy egyszerűbb, alap modellt szerzek be. Választásom a Mechanix Wear gyártó, Mechanix TAA Original Coyote nevű termékére esett. 

 

mechanix-20140622-039.jpg

 

A Mechanix Wear elég kedvelt a professzionális felhasználók körében. Elsősorban nagyon látványosra megtervezett és funkcionális szerelő, illetve taktikai kesztyűikről ismertek. A 90-es évek legelején indult a cég, és az első nagy dobásuk az Original volt a Daytona 500 NASCAR versenyen. Egy ilyen intenzív verseny igazán jó hely volt a bizonyításra. A dolog működött, a többi ma már legenda…

  

mechanix-20140622-007.jpg

  

Szokás szerint nézzük a száraz tényeket. A felsőrész coyote színű sztreccs Spandex anyagból van. Egész pontosan 97% nylon és 3% Spandex. A gyártó szerint, ez amolyan második bőr. Kétségtelen, hogy kényelmes viselést tesz lehetővé azáltal, hogy rendkívüli módon alkalmazkodik ez az anyag a felhasználó kezéhez, és annak mozgásához. A coyote szín feltehetőleg a taktikai vonalra való erőteljes utalás. Hisz alapvetően lövész kesztyűről van szó, bár, mint majd látszani fog, azért ez sok minden másra is jó. A termék összetettségére utal, hogy háromféle kötött anyagot használnak hozzá. Például az ujjaknál nem csak a fent említett anyagösszetételt alkalmazzák, hanem kis betoldásokban 97% poliészter és 3% Spandex keveréket is. A hüvelykujjnál pedig 98% nylon és 2% Spandexet. Ezek az adatok ugyan nem sokat mondanak egy átlagos usernek, viszont azt jól jelzik, hogy komoly kutatások előzték meg a tervezést.

  

mechanix-20140622-016.jpg 

 

 

  A tenyér rész sima, egy rétegű, vékony műbőr. 52,5% poliuretán, 47,5% nylon keverékből áll, kellemes tapintású. A bélés 100% poliészter, szivacsos, szellőző anyag. Kicsit aggódtam a sok műanyag miatt, de egy valóban bevált formuláról van szó, mert tartós használat esetén sem izzadt benne a kezem, és nem irritálta a bőrömet. Hordtam 35 fokos kánikulában, és viseltem egy éjszakán át az ágyban, alvás közben. Ez utóbbi elég bizarr látvány volt, de mindent a teszt érdekében, hogy a közvélemény tájékozott legyen. :)

  

mechanix-20140622-013.jpg

   

Amit tapasztaltam, hogy a fekete műbőr tenyér részt gyorsan befogja a por, de könnyű is róla ezt leverni. Egyébiránt a termék gépben mosható, 30 fokon. De tapasztalataim alapján bőven elég kézi mosással kilötykölni.

  Maga a Mechanix, USA cég, de nem túl meglepő módon az olcsóbb munkaerőt jelentő vidékeken gyártat. Ez a kesztyű Vietnámban készült, ami azért ad némi pikantériát a dolognak. Néhány évtizede még irtották egymást, most pedig a profit – nyilván eltérő mértékben - összeköti őket. A szabad kereskedelem, a szabad verseny, a józan ész (common sense, ahogy az angolszászok mondják) felülírja a politika mocskosságát. De ez egy másik történet… A lényeg, hogy a gyártási helyből újfent ne vonjunk le messzemenő, előítéletes következtetést. A termék nevében lévő TAA is erre utal. A TAA egy nemzetközi gyártói és kereskedelmi egyezmény rövidítése. Nagyjából azt fejezi ki, hogy a termék annak ellenére megfelel a minőségi elvárásoknak, előírásoknak, hogy nem az USA-ban gyártották.

  

mechanix-20140622-028.jpg

 

Nagyon jó innovációnak tartom a terméknél, hogy varrtak mindkét kesztyűre egy-egy U alakú zsinórt, amin keresztül fel lehet őket függeszteni, akár kis fogasra, falba vert szegre, vagy karabinerrel az övünkre. Így mindig kéznél van, de főleg nem fog elkeveredni valami fiók mélyén. Egyszerű, de zseniális ölet. Én nagyon díjazom! :)

 

mechanix-20140622-015.jpg

  

A csukló részen egy tépőzár segítségével állítható a mandzsetta. Ennek kettős szerepe van. Fixen rögzíti a kesztyűt, nem fog csúszkálni rajtunk. Egyúttal megakadályozza azt is, hogy valami idegen anyag bekerüljön, becsússzon, bepattanjon. Még hosszasan nem tudtam gyilkolni, de maga a tépőzár masszívnak tűnik. Sokkal robosztusabb, mint a ruháknál megszokott verziók.

  A kesztyű – hivatalosan - az EN388-as szabvány szerint van tesztelve. Ez alapján a kopásállósága közepes. A szúrás és vágásállósága minimális. A szakadási ellenállása második szintű egy ötös skálán, ahol az ötös a legerősebb. Továbbá a gyártó ajánlása szerint ne turkáljunk ezzel a működésben lévő vegyestüzelésű kazánba. Ők nem így fogalmazták meg, de kb. erről van szó. :) Szóval a szabvány szerint nem egy elpusztíthatatlan dologal állunk szemben. De ez – a szabvány - ne tévesszen meg minket, nem arról van szó, hogy a kesztyű semmit nem ér. Éppen a specializációból adódóan tudni kell, hogy mire akarjuk használni azt az adott terméket, és arra tökéletesen jó lesz. Ha egy kesztyű mindenre jó lenne, minden behatás ellen védene, akkor csak egy kesztyű létezne a világon. Egy kesztyű mind felett. :)

 

mechanix-20140622-030.jpg

 

   Ahogy fentebb írtam, ez egy taktikai (lövész) kesztyű. Tehát véd a felforrósodott fegyver hőhatásától, a torkolattűz lángjától, de ez ugyan úgy érvényes átmelegedet gépekre, átforrósodott felületekre a hétköznapokban. Véd az olajoktól, zsíroktól, áramütéstől (itt nem a felsővezeték megfogására kell gondolni), véd a mechanikus eredetű sérülésektől, mint például a fegyverek, szerszámok, gépek kiálló – éles, sorjás – alkatrészei, illetve véd sok egyéb, nehezen definiálható behatástól. S ami a lényeg, hogy mindezt úgy teszi, hogy az nem megy az eszközök használhatóságának rovására, vagyis a kézfej finom, motorikus tevékenységét, és az érzékelést nem csökkenti jelentősen. Tehát apróbb alkatrészek is kezelhetőek ebben a kesztyűben, szemben az olcsó teszkós munkáskesztyűvel, amit le kell vennünk, ha csavarokkal dolgozunk, apróbb tárgyakat kezelünk. A termék nem vízálló, ugyanakkor éppen a 100% műszál tartalomból eredően nagyon gyorsan szárad. A tenyér rész pedig kifejezetten kellemes ilyen szempontból! Próba jelleggel alaposan bevizeztem csap alatt.Bár mind a felső szivacsos rész, mind az alsó műbőr rész anyaga kicsavarást követően nedves érzetet keltett (de nem szivárgott belőle a víz), ennek ellenére ugyan úgy csúszásmentesen lehetett benne fogni bármit, mint előtte. Talán nem is kell mondanom, hogy mit jelent ez azoknak, akik esőben, de legalábbis nedves körülmények között szerelnek, vagy kénytelenek felszerelésükkel átgázolni egy patakon.

 

mechanix-20140622-041.jpg

 

    Itt kapcsolnám be az árat is. Ezek a kesztyűk árban össze sem vethetőek a hagyományos munkáskesztyűkkel. Aki azokkal veti össze őket, pusztán az ár alapján ítéli meg, az súlyos hibát vét. Igaz, akár ugyan arra is használhatóak, de nem ugyan azt a használhatóságot adják. A drágább termékek nagyobb kényelmet, kellemesebb viselhetőséget biztosítanak, tehát összességében a felhasználói élmény jobb, kellemesebb. Ez a tény azoknak, akik egész nap kénytelenek kesztyűt viselni, nos, egyáltalán nem mindegy. Aki évente kettő szeget ver be a falba, az ne vegyen ilyesmit. Ellenben, aki nem akarja lerohasztani a kezét egy gagyi védő kiegészítőt hordva, mert munkája, tevékenysége tartós használatot kíván meg, hát ők a Mechanix ügyfelei. Most már én is. J Engem ez a kesztyű meggyőzött, jól használható, általános darab. Természetesen vannak határai, nem egy Batman kesztyű, de aki olyat szeretne, maradjon az oviban. :) Gyanítom, hogy más terméket is ki fogok próbálni, ha valami specializáltabb tevékenységnél szükségem lesz rá. A széles termékválaszték lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelőt. Jó keresgélést!

 

 img_20140623_072738.jpg