Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pentagon Hydration Backpack 2.0

2014.07.24


 

camel-bag-001.jpg

 

 A Pentagon S.A. BDU shortjával szervezett kedvező tapasztalatokat követően, szinte törvényszerű volt, hogy más terméküket is kipróbálom.

Nagyon igyekszem felesleges dolgokat nem vásárolni. Ezért mindig alaposan felmérem, hogy igazán szükségem van-e valamire. Visszatérő problémám volt túrázásaim során, hogy meleg időben miként oldjam meg a víz utánpótlásomat. Mivel a helyi vízvételi lehetőségek jellemzően bizonytalanok, vagy egyáltalán nincsenek, ezért akkor érzem magam felkészültnek, ha a teljes útra szánt vízmennyiség velem van, plusz még egy kis tartalék. A hőmérséklet emelkedésével együtt, exponenciálisan emelkedik az emberi test vízigénye. Már 0,5%-os vízhiány esetén szomjúsággal jelez szervezetünk. 10%-os vízhiány esetén komoly működési problémák lépnek fel. 15-20%-os dehidratáció esetén beáll a halál. Mivel e nemes, éltető nedű adott súlyú, amin nem tudunk változtatni, ezért csak az átgondolt logisztikai tervezés segíthet rajtunk. 35 fokos kánikula esetén, egy felnőtt férfi 24 órás vízigénye, tartós menetelés, napon való tartózkodás esetén, kb. 4-5 liter folyadék, alapvetően víz. Én jellemzően 20-30km-es erdei barangolásokon veszek részt, amik hozzávetőleg 6-8 óra gyaloglást, szabadban való tartózkodást jelentenek. Tehát, erre az időre és távolságra, a vízfogyasztásom – ha nem szeretnék szomjazni -, akkor 1,5 liter. Ha számolok 0,5 liter tartalékkal is, minden eshetőségre, akkor 2kg tömegű vizet kell magammal cipelnem. Ez jelentős súly, ha nem csak a kamrától a konyháig kell elvinni. A túrák, szabadtári programok, ettől nagyobb távolságot, illetve hosszabb időt szoktak igényelni. Néhány kilométer megtétele után, minden egyes plusz gramm, komoly súllyal esik a latba. Eddig PET palackokkal oldottam meg a vízszállítást. Ezek ugyan könnyűek, de megnehezítik a hátizsákban a megfelelő súlyelosztás kialakítását, ami viszont alapvetően befolyásolja komfortérzetünket egy túra során. Arról nem is beszélve, hogy ha szomjasak leszünk, meg kell állni, ki kell pakolni a zsákból, majd az egészet vissza tuszakolni. Mizéria. De, ha kívűl helyezünk el egy kulacsot vagy palackot, övre, vagy a zsák külső zsebébe, még akkor is kell számolnunk a kapacitás problémával, illetve az egyenlőtlen és a fogyasztás függvényében változó súlyelosztási problémával. Itt jön a képbe legújabb Pentagon S.A. termék beszerzésem, amit most is a hidegfem.eu webshopból rendeltem.

 

camel-bag-005.jpg

 

Választásom – a fenti problémakör kezelése érdekében - a Hydratin Backpack 2.0-ra esett. Ez tulajdonképpen egy camel bag, vagy vízhordó hátizsák. Ezek a zsákok nem egyszerűen tárolják a vizet, hanem úgy oldják ezt meg, hogy a lehető legkényelmesebben hordjuk a terhet, optimális legyen – a fogyasztástól függetlenül – a súlyelosztás, illetve kényelmesen ihassunk, akár menet közben is, a zsákban való pakolászás, keresgélés nélkül.

A piacon több ilyen termék is jelen van. Mind civil, mind katonai gyártók forgalmaznak ilyen jellegű holmit. A Pentagon S.A. camel bagje 2,5 liter kapacitású, vagyis komoly tartalékot is tudok magammal vinni, vagy egy feltöltéssel részt vehetek vele, egy akár 50km-es, 12 órás túrán is.

A termék megjelenése inkább katonai, taktikai jellegű. A színválaszték, a Molle kompatibilitás, és az általános jó variálhatóság erre utal. Négy zsebet tartalmaz. Ebből egy – nem meglepő módon – azt az erős fólia zsákot rejti, ami konkrétan a vizet tárolja. Van két kisebb zseb a zsák hátoldalán, bármiféle felszerelésnek, ami belefér. A felső zseb két velcro helyet tartalmaz, csapategység, név, szimbólum elhelyezésére. Az alsó zsebet pedig Molle szalagok borítják, hogy ha ilyen rendszerű tárolókat akarnánk még felhelyezni.

  

camel-bag-003.jpg

 

  

camel-bag-010.jpg

 

 

camel-bag-011.jpg

 

  

camel-bag-012.jpg

 

A negyedik zseb rejtett, legalábbis én csak véletlenül akadtam rá. Közvetlenül a Mesh szövettel és szivaccsal burkolt/bélelt hát támaszték mögött bújtatták el. Felül egy tépőzár rejti a nyílást. Ide szerintem váltás póló, nadrág helyezhető el kényelmesen, mert azok beférnek, és még nem zavarják a komfortot. Az alsó két sarka ennek a zsebnek a szabadba nyílik, ezért apró tárgyakat ne tegyünk bele, mert kihullanak belőle. Persze, azok nem is lennének kényelmesek a hátnak.

  

camel-bag-009.jpg

 

A többi zseb cipzárral nyitható/zárható. A felső zseb még meg is emelhető – tépőzárak tartják a helyén -, mintha egy normál hátizsákot nyitnánk ki. Ennek a szerepe az, hogy az így felszabaduló helyen találjuk a víztároló zsák gyors utántöltését lehetővé tevő, méretes nyílást, melyet egy csavaros kupak zár szivárgás mentesen. A víztároló fólia zsák skálázott, vagyis egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy mennyi folyadék áll még rendelkezésünkre.

  

camel-bag-017.jpg

 

  

camel-bag-013.jpg

 

 

camel-bag-014.jpg

 

 A vizet egy – a táska színével megegyező, szivacsos burkolatú - drain cső juttatja el hozzánk. Rugalmas gumiszalagokon átbujtatva variálhatunk azon, hogy merre vezessük el a csövet, ahogy nekünk a legkényelmesebb, kézre, akarom mondani szájra állóbb. A drain végén egy speciális pipa van, amit egy porvédő sapka is takar. Ezt a sapkát lepattintva férünk hozzá a higiénikus gumi haranghoz, amire foggal, vagy az ajkunkkal ráharapva/összenyomva, enyhe szívóerőt adva, már jön is a frissítő víz. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy ne köpjük vissza a vizet a tartályba, így az mindig tiszta marad. Az első használatot megelőzően célszerű néhányszor átöblíteni a tároló tasakot, hogy ne legyen műanyag íze a víznek. Használat után a maradék vizet öntsük ki, és szárítsuk ki mind a tároló fólia zsákot, mind a drain csövet. Ezzel megelőzhetjük a dohosodást.

 

camel-bag-019.jpg

  

 

camel-bag-018.jpg

 

  

camel-bag-016.jpg

 

 

camel-bag-015.jpg

 

A zsákot két, párnázott vállpánt tartja rajtunk, melyek természetesen állíthatóak. Ezeket középen egy összekötő hevederrel is egymáshoz rögzíthetjük, a stabilitás növelésére. Apró, de hasznos figyelmességként, ennek az összekötő hevedernek vészhelyzeti jelző síppal kombinált a csatja.

  

camel-bag-008.jpg

 

A zsák mindkét oldalán elhelyeztek 3-3 D gyűrűt. Ezek kettős funkciót látnak el. Paracord, vagy bármely más zsinórral, egyéb felszerelési tárgyakat rögzíthetünk a zsákhoz. A másik lehetőség, hogy magát a camel baget rögzítjük ezek segítségével egy nagyobb zsákra, ha komolyabb, több napos túrákra megyünk, és sok a felszerelésünk. A Hydratin Backpack 2.0 kialakítása, a táska íve ideálissá teszi arra, hogy egyéb, nagyobb zsákokra rászereljük.

  

camel-bag-006.jpg

 

A zsák legtetején elhelyeztek egy kézre álló, széles szatyor fület is, hogy a zsák pakolgatását megkönnyítse.

  

camel-bag-004.jpg

 

 Jelentem, a megvétele óta többször volt alkalmam használni ezt a zsákot, és mondhatom, jól vizsgázott. Megbízható, tartós darabnak ígérkezik. Természetesen nem csak túrázáshoz használható, hanem bármilyen szabadtéri rendezvényhez. Tehát autóversenyt nézve az út mentén, sportrendezvényen a forró lelátón ülve, vagy egy koncertre várva a poros dühöngőben is jól jöhet. Hisz a kezünk szabad marad, mégis lehet nálunk elég víz, és a személyes holminkat is biztonságban tudhatjuk.

Miben nyújtott számomra többet a Hydration Backpack a versenytársakhoz képest?

Erős, strapabíró cordura vászon alapanyag. Molle kompatibilitás. Tényleg komoly variálhatóság. Vagány - taktikai - megjelenés. No, és egy rendkívül fontos dolog. Utána néztem, hogy ilyesmit milyen áron lehet beszerezni túra boltokban, outdoor webshopokban. Nos, csak annyit mondhatok, a Pentagon Hydration Backpack 2.0 kiváló ár/érték arányú termék! De nézz utána magad! Figyelj minden paraméterre!

 

img_20140727_125943.jpg