Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Propper taktikai nadrág

2014.05.16

 

 

A Propper Lightweight Tactical nadrágot szeretném bemutatni nektek.

 

A cikk folyamatosan frissül az új tapasztalatokkal...

Events occur in real time... :)

 

10333494_10152414149385450_5647965889558464924_o.jpg

A kép a Propper hivatalos Facebook oldaláról származik.

 

A Propper cég – nevük nem túl meglepő módon az alapító nevéből származik - beszállít az Amerikai Védelmi Minisztériumnak is, szóval a CNN felvételein itt-ott – válságövezetekben -  visszaköszönhet a termék. Természetesen nem csak reguláris egységek használják, hanem félkatonai szervezetek - private security contractor -, illetve a civil szférában is kedvelt azok körében, akik paraktikusságuk miatt szeretik a taktikai nadrágokat. A címke szerint ez a nadrág Amerika legszegényebb államában, Haitin készült. Feltehetőleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy viszonylag kedvező áru a termék. De legalább nem kínai. Unalmas, hogy mindenre az van írva, hogy Kínában készült. Ahogy néztem, a Propper alapvetően a Karib-tenger térségében gyártja termékeit. Puerto Rico, Dominika a fő bázisuk.

 

img_20140518_094018.jpg

 

 

 img_20140529_133645.jpg

 

 

A nadrág anyag 65% műszál, 35% pamut, szövése ripstop. A magas műszál tartalom miatt a derék részen én nem szeretem, hogy közvetlenül a bőrömmel érintkezik, ezért, ha tartósabban van rajtam a nadrág, akkor mindig betűröm a pólót magamon. Mivel én jobban szeretem kitűrve viselni a pólóimat, ezért nekem ez egy kompromisszum, de vállalható kompromisszum. Inkább csak azért írok róla, mert egy ismerősömnek bár tetszett a nadrág megjelenése, használhatósága, de idegenkedett a sok műszáltól. Így leírom, hogy érzékenyebb, vagy mondjuk úgy, pamuthoz szokott bőrűek a nadrágba tűrve hordják a felsőjüket. :) Ez sem önmagában az anyag miatt kell, hanem azért, mert a gumírozott derék rész miatt a nadrág ott erőteljesebben dörzsölné a bőrt. A hivatalos viselet amúgy is a betűrt póló. Külön ínyencség ebben az ársávban, hogy az anyag teflonos bevonatot kapott, vagyis nehezebben szennyeződik, vízlepergető. Ezt otthon teszteltem is pohár vízzel, nagyon látványos a dolog, mint a hivatalos videókban. De nem csak labor körülmények között állt helyt, hanem a természetben is.

 

 

10357779_10203794566613766_6119690890479751230_o.jpg

 

Egy esős teljesítménytúra alkalmával is jól vizsgázott. Túratársaim térdig sárosan, vizesen fejezték be a napot. Az én nadrágomon csupán a bokák belső oldalán volt némi sár és nedvesség. Többen meg is kérdezték, hogy csináltam ezt?Büszkén vágtam rá, hogy DuPont Teflon bevonat. :) Vagy csak nem vagyok olyan csámpás? :)

 

 

10333671_10152416033865450_4320687441711796532_o.jpg

A kép a Propper hivatalos Facebook oldaláról származik. 

 

Érzetre kellően erős az anyag. Volt olyan magyar gyártású taktikai nadrág, aminek a szövete óriási csalódás volt. Nos, e nadrággal nincs ilyen gondom. A varrások kellően erősek, eldolgozottak, nem bomlanak. Fenék és térd részen megerősített a nadrág. A zsebek egy része (comb és farzsebek) tépőzáras megoldásúak, de eddig bírják a nyitogatást, nem szakadt le a tépőzár. Ez tipikus hiba szokott lenni.

 

 

img_20140518_094252.jpg

 

A zipzár gyors és akadálymentesen jár. A zipzár felett van egy patent gomb, illetve a biztonság kedvéért belül – nem látszó helyen – még egy hagyományos gomb is. Az övbújtatók extra szélesek, taktikai övekhez méretezettek. Külön jó pont, hogy a gyártó, egy a nadrág színével harmonizáló – igaz egyszerű, de jól használható – nylon övet is mellékel a termékhez. A kényelmesebb viseletet segíti a két oldalon gumírozott derék rész, aminek a hatására nem áll el a nadrág a testtől, vagy nem kell pliszét hajtogatni a nadrág derekából, hogy megfelelő legyen.

 

img_20140518_093844.jpg

 

9 db jól használható zsebet sikerült rávarázsolni a gyárnak. A két hatalmas – 10 colos tabletet is elnyelni képes – zsebén belül van egy-egy (jobb és bal farpofán is) kisebb, rejtett, belső zseb. Ez nagyon praktikus, mert nem a nagy zsebben hánykolódik az adott kisebb tárgy, hanem fixen tartja a kicsi belső zseb a nagy zseben belül. Ezt nagyon értékeltem a valós használat során. A mellső zsebek is jó mélyek, és azok is tartalmaznak egy kis finomságot, trükköt. Van bennük egy mini zseb, vagy inkább rekesz, kifejezetten a fém aprópénznek, vagy mütyür tárgyaknak. Óriási ötlet. Ezt is használtam minap, mikor a reggeli kefír vásárlásakor aprót kaptam vissza. Nem vittem szatyrot a boltba, ezért mindent a kezemben kellett elvinnem a pénztártól. Egy mozdulattal ebbe a kis rekeszbe került a nehéz aprópénz visszajáró, kezembe felmálháztam a reggelit, aztán jobbra el. Annyira biztosan rögzítette a kis zsebecske a fém pénzeket, hogy csak napok múlva vettem észre, hogy ott hagytam őket a zsebben. Az első két nagy zseb tartalmazza a kötelező szövet erősítést is a klipszes tárgyak (bicska, multiszerszám) részére, amik egy normál nadrágot gyorsan kikezdenek.

A bal comb front oldalán van egy 4 colos telefont befogadni tudó smartphone tartó. Mivel én elég sokat nyesztetem a telefonom, ezért kíváncsian várom, hogy itt meddig bírja majd a tépőzár ellátni a feladatát. Talán ide jobb lenne egy mágneses rögzítésű zsebfedél. Jobb oldalon elöl, az egyik övbújtató alatt elhelyeztek egy D-gyűrűt, kulcstartónak, bicska láncnak, vagy bárminek, amire jó lehet.

 

img_20140518_094210.jpg

 

A nadrágot - gyártói ajánlás szerint - hidegvízben kell mosni. Nálam ez 30 fokos gépi mosást jelent. Viszonylag gyorsan szárad, mivel magas benne a műszál tartalom. Gyűrődésre nem hajlamos. A Propper cég szerint vasalást szükség esetén igényel. Én azt tapasztaltam, ha sikerül lógatva szárítani, akkor nem kell vasalni.  Update: Már kétszer mostam és 30 fokon is kijött minden szutyok belőle. Például a második mosás előtt térd és ülep részen erősen zöld lett a fűben való csúszkálástól. Szóval eddig jól tisztíthatónak vizsgázott, még a titkos folt is kijött. :)

 

img_20140518_094043.jpg

 

De, hogy valami negatívumot is mondjak… Bár ez annyira nem is negatívum, inkább úgy mondanám, hogy körültekintően kell megválasztani a méretet, mert a taktikai jellegből adódóan elég bő a szabása csípő és far részben. Ezeknél a nadrágoknál ez tulajdonképpen természetes, hisz kényelmesnek kell lenniük extrém mozgás közben is. Ugyanakkor, ha valaki inkább városi EDC nadrágnak szeretné (Városi taktikainak is megállja a helyét, de azon belül inkább a militánsabb stílust adja. Léteznek ettől kevésbé katonás, de mégis taktikai nadrágok), és alkatilag nem tölti ki a teret rendesen, akkor célszerűbb egy számmal szűkebbet venni, mert a természetben, terepen ez nem számít ugyan, de egy belvárosi sétálóutcán furán néz ki az erősen megbuggyanó csípő és fenékrész. :) Update: Beszereztem azóta egy számmal szűkebb derékbőségű verziót. No, ezzel már gond nélkül ki lehet menni a városba, mert kellően testhezálló viselet. Első alkalommal coyote színben vettem meg, másodjára a khaki színt választottam. A coyote szerintem inkább alkalmas túrás/terep nadrágnak. A khaki pedig inkább városi mindenes. De ez teljesen szubjektív.

 

img_20140518_093938.jpg

 

 

Természetesen léteznek ettől jobb taktikai nadrágok is – akár a Propper cégnél is -, de mindig ár/érték arányon kell vizsgálni a dolgokat. Én nem ismerek 13 500 Ft-ért kapható, ilyen jó minőségű taktikai nadrágot. Összességében ajánlom a beszerzését akár terepre, akár városi használatra.

 

Városi EDC nadrágként:

 

1456682_10152004612410450_244349578_n.jpg

A kép a Propper hivatalos Facebook oldaláról származik.

 

 

img_20140531_084918.jpg

 

Frissítés:

A Teflon bevonat lepergető hatása nem tart sokáig. 3-4 mosás után már gyakorlatilag semmi nem érzékelhető belőle. Ez némileg csalódás, ugyanakkor igazából mégse, mert azon kívül, hogy látványos játék volt az elején, sok jelentősége nincs. A nadrág olyan gyorsan szárad, olyan könnyen mosható, hogy ez a lepergetés dolog sokat nem számít. Lassan egy éve használom, de kopásnak, elhasználódásnak nincs nyoma az anyagon, a varrásokon. A cipzárral időnként ügyeskedni kell, mert egyszer túlhúztam, és azóta néha makacskodik. Időközben megbarátkoztam a coyote színnel is. Terepre teljesen jó. Az ár sajnos időközben jelentősen emelkedett a magyar forgalmazónál.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.