Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Super T.D. HX Outdoors - Negyedik fázis

2017.05.24

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist05.jpg

Volt nagyon régen egy amcsi film, valamikor a 70-es évek közepén. Az volt a címe, Negyedik fázis. Valami über gagyi hangyainváziós sci-fi horror. Ott volt a marketing anyagban ez a szöveg.

Első fázis: A hangyák elszaporodnak

Második fázis: Felbomlik a biológiai egyensúly

Harmadik fázis: A hangyák rátámadnak az emberekre

Negyedik fázis…

Ez jutott eszembe, amikor egyre többet forgattam a kezemben bemutató sorozatom következő tárgyát, a Super T.D. HX Outdoor-t. Teszteltem már néhány kínai kést. Hát, egyiktől sem voltam elájulva. A kínai késgyártásnak eddig három korszakát, fázisát véltem felfedezni.

Első fázis: Megjelennek az első kínai kések, igyekezvén meglovagolni a nyugati világban új reneszánszát élő kés lázat, military és bushcraft őrületet, vagy nevezzük akárminek. Ezek a kések elnagyoltan másolták a sikeres modelleket. De a kivitelezés és anyaghasználat csapnivaló volt.

Második fázis: Megjelennek az első kiváló designnal rendelkező önálló fejlesztésű kínai pengék. A kivitelezés még mindig nem első osztályú, és a pengék anyaga is erősen kompromisszumos.

Harmadik fázis: Már nem csak szép a kínai kés, de a gyártási minőség is eléri, alulról karcolja egyes nyugati gyártók szintjét.

Most pedig megtapasztaljuk a negyedik fázist: A kínai kés szép, hasznos, jó minőségű, komoly alapanyagból. Világszínvonal. Ez a Super T.D. HX Outdoors. Bevallom, meg vagyok döbbenve. Nem csak azért, mert Kína már ilyet tud. Hanem azért is, mert bizonyos tekintetben lelépte a nagy gyártókat. Miben? Hát, egész konkrétan ez a legjobb, leghasználhatóbb, legsokoldalúbb túlélőkés, amivel valaha dolgom volt. Ebbe beleértve nem csak a nagyipari szinten gyártott eszközöket, hanem a custom késeket is. Tudom, erős szavak, és biztosan van, aki fel is szisszen rá. De ez van. Ahogy a magyar fociválogatott egyes meccsein el szokott hangzani a közönség kórusától, amikor az aranylábú gyerekek belekényelmesednek az NB-I.-be: Éb-resz-tő! Éb-resz-tő!

 

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist01.jpg

A HX Outdoors késeket, multi eszközöket gyárt és forgalmaz, a meglehetősen távoli Kuangtung tartományban, YANGJIANG városában. A webes oldalukat nem sokat frissítik. Például ez a kés fent sincs rajta. Sőt, egyik menő késüket sem mutatják be az oldalon, de rendelni lehet őket, és nagyon jónak néznek ki azok is, amik nem voltak a kezemben.

 

Adatok:

Teljes hossz: 200 mm

Penge hossza: 98 mm

Él hossza: 90 mm

Penge vastagsága: 4 mm

Penge szélessége: 33 mm

Keménység: 59 HRC

Markolat vastagsága: 20 mm

Tömeg: 255 g

Tömeg tokkal: 350 g

 

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist03.jpg

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist04.jpg

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist08.jpg

 

A pengével kapcsolatos bekezdés mindjárt egy örvendetes hírrel kezdődik. Az ötvözet anyaga D-2 szerszámacél. Hoppá, azért ez nem szokványos. Kínai barátainknál pláne nem volt jellemző, hogy ne valami bili acélt erőltessenek. No, ez bírja, mint patkoló kovács a ló szagot. Csapkodhatsz vele bátran, amit érsz. Nincs sérülés, kitöredezés. Nyilván, előbb-utóbb ezt is le lehet gyilkolni. De azért van benne tartalék bőven. Alakját tekintve egy igen eltalált arányokkal bíró drop point forma. A pengeháttól induló egyenes leélezéssel jutunk el a szintén faék egyszerűségű egyenes élszalagig. A jelszó a nomád körülmények közötti minél egyszerűbb karbantarthatóság. A markolat és az élszalag között elhelyeztek egy erős holkert, ahová finom munkáknál meg lehet támasztani az ujjunkat. Működik. A pengére fekete titán bevonatot sütöttek. Egészen jól bírja, még nincs rajta karcolódás, használatból adódó anyaghiány. Reklám anyagban láttam kőmosott hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist18.jpgfelülettel is, igaz, rendelni nem lehetett sehol. A pengetükör bal oldalán a típus és gyártó felirata, továbbá anyagmegjelölés kapott helyet. Jobb oldalra került a típus kód (TD-01) és a tábortűz logó. Ja, és egy kínai felirat, amiről nem tudok semmit, de ez talán bocsánatos bűn, mint hívatlan vendégként megpocsékolni a menyasszonyt egy jó lagziban, persze csak míg ki nem derül. J A kés szerkezete full tang. Nem is akárhogyan, hanem egy súlyos, méretes kalapácsban végződve. De erre még visszatérek a markolatot tárgyalva. Itt csak annyit jegyeznék meg, hogy ezt a felületet sikerült telerakni feliratokkal (TD logó, Hammer, wisdom body spirit). Említettem, hogy bevonatos a penge. De, hogy ez ne legyen gátja a szikravető használatának, ezért a pengeháton, optimális helyen, bevonat nélkül hagytak 20 mm-t, és még egészséges 90 fokra is köszörülték. Ennyi elég is a mellékelt ferrocerium rudnak, hogy határozott szikrákat küldjön a gyújtósunk irányába. A gyári él jól meg van húzva, borotvál, mint egy mester borbély a múlt százan 20-as éveiben.

Puha fa, kemény fa, tető bádog, műanyag bevonatos alumínium huzal, szeg. Ezeken teszteltem a pengét. Az első négy tétel nem okozott neki gondot. Sérülésmentesen hasította őket. A szeg már képes volt nyomot hagyni az élszalagon, de korántsem olyan mélyet, mint vártam. Tényleg valami keményebb ötvözet az acél. Még azt se zárnám ki, hogy valóban D2. :)

 

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist06.jpg

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist07.jpg

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist01.jpg

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist09.jpg

 

Ennél a késnél a markolat nem csak egy kötelező elem, amit le kell tudni, hanem legalább annyira jó és hasznos, mint maga a penge. Anyaga a nagyon népszerű, jól alakítható, és főleg valóban alkalmas G-10-es műanyag.  Fekete színű, finoman, famintásan barázdált. Fogása határozott, mégis kellemes. Érezzük, hogy van valami kezünkben, de nem is markolhatatlanul széles. Ergonómiáját egy ötös skálán 4,5-re értékelném. De azért azt lássuk be, hogy az emberek keze nem egyforma, szóval kinek ilyen, kinek olyan a fogás. Nekem jó. A markolatpanelek között végigfutó full tang szerkezet három helyen is fogaskerék barázdált. Ezt a G-10 műanyag is leköveti, hisz abba is belevésték. Igényes super-td-hx-outdoor.jpgmegoldás, és fogástól függően valóban segíti a stabilitást, nem csak design elem. Ott van aztán a törővég, ami igazából egy kalapács. Ugyanis nem a szokásos full tang szerkezetből adódó kitüremkedés a markolatpaneleken túllógva. Az acél a markolat teljes szélességére ki van vastagítva. Tehát szó szerint egy kalapácsról beszélünk. Ütő felülete szita bordás. Ereje tömegéből, méretéből adódóan brutális. Ezzel nem csupán diót lehet törni, hanem komolyabb csontokat is. A szegek beveréséről, valaminek a szétveréséről ne is beszéljünk. Nagyon durva. Persze, ennek ára van. A kés tömege jelentős. Női kezekbe nem is javasolnám. De egy életerős férfinak nem okoz gondot a használata. Ne felejtsük el, hogy ez felvállaltan egy túlélőkés. Azaz a lehető legtöbb, hasznos funkciót bele akarták rakni. Megítélésem szerint ez sikerült. Ott van még a markolaton három lyuk. A hátsóra mondhatjuk, hogy zsinór furatnak pöttyintették oda. Na, de mi a pengéhez közelebb eső két lyuk funkciója. Hát, bizony az arra van, hogy ha lándzsahegyként használnák a kést kényszerítő magányunkban azon a bizonyos lakatlan szigeten, akkor könnyebb legyen egy hajító bothoz rögzíteni, némi paracord, vagy a helyi növényzetből sodort alkalmi kötél segítségével. A markolat eleje alul úgy van kialakítva, hogy erős G-10 szakállt húztak a mutatóujj elé. Ez biztonságos barikádként védi kezünket, ha valami heves vagy figyelmetlen mozdulat közben leszaladna tenyerünk a biztos fogásról. Okos megoldás. Nem az első ennél a késnél.

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist13.jpg

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist14.jpg

 

A tok nem olcsó plasztik hüvely, hanem normális kydex. Övre felfűzhető. A tokra két ficsört is sikerült integrálni. Az egyik egy élező. Elég durva felületű, szóval inkább komoly hibák kiköszörülésére alkalmas, nem finomkodáshoz. A másik smart funkció, hogy tűzgyújtó rúd tartó is került rá. Természetesen ferrocerium rúddal egyetemben. 8 mm vastag, kiválóan szórja a szikrát, mint békebeli csillagszóró, mikor kivágják a hetedikről a parkoló kocsik közé. A tok két helyen is kapott igényességet növelő mélynyomott mintát. A késtartóra a FX Outdoor felirat került, míg a tűzgyújtó tartóra egy szimbolikus tábortűz ikon. Amikor már ilyen részletekre is ügyel egy gyártó, az már egy magasabb szint.

Egy nem éppen jelentéktelen adalék e poszt végére. Mikor ismerősöm megrendelte ezt a kést, 10 000 Ft-ot csengetett érte. Azóta elszállt a dollár, így már inkább 12-15 ezer Forint között lehet beszerezni az általam fellelt netes értékesítési pontokon. Ha egy kés megér 12-15 ezret, akkor ez az! Jelenleg nem ismerek olyan túlélőkést, ami többet ki bírt hozni ebből a műfajból. Szóval számomra most ez a bushcraft és survival kések non plus ultraja.

 

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist16.jpg

hx-outdoors-super-td-.-sgt.blessed-knifeologist17.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Super T.D. HX Outdoors