Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tapasztalatok a svájci bicskákról

2009.07.04

 

Tapasztalatok a svájci bicskákról:

 

Noha manapság (1989 óta) sokkal egyszerűbb és olcsóbb beszerezni egy jóféle svájci zsebkést, mint korábban, nekem mégis 36 évet kellett rá várnom. Kb. ennyi idős lehettem, amikor kaptam egy Wenger Hivatalos Svájci Katonai Zsebkést. Ilyesmit akkor már régóta lehetett kapni a házunktól 200m-re működő plázában, nekem mégis Svájcból hozta a családom. Persze a plázás is svájci, csak azért az valahogy feelingesebb, ha egy svájci vadászboltból származik. Lehet, hogy bicska sznob vagyok?

Annyira nagy becsben tartottam és tartom ma is, hogy gyakorlatilag nem mozdulok ki vele a lakásból, mert félek, hogy elhagyom. E tárgy eszmei értéke - ami emlék jellegéből, származási körülményeiből, és az általa képviselt ,,svájci értékrend" mély tiszteletéből adódik - akkora, hogy megbocsáthatatlan lenne az elvesztése. Ez van, ha egy tárgy több lesz puszta használati eszköznél. Uralkodik rajtunk értékével, becsességével. (Ezt a bekezdést annyiban frissíteném, hogy az elveszés ellen védő lánc beszerzése óta már magamnál hordom mindkét birtokomban lévő modellt.)

Helyzetemet megkönnyítette, hogy ezután pár hónappal kaptam még egyet, egy partner cég repi ajándékaként. Ez - noha rá van gravírozva az ajándékozó cég neve - egy teljesen szabványos Victorinox Spartan. A cég természetesen svájci, így stílszerűnek tekinthető a kiválasztott termék. Mivel ehhez nem kötnek szentimentális viszonyulások, ezért ezt a példányt a kulcstartómon hordom, és már számtalan feladatra alkalmaztam a hétköznapokban.

Lássuk őket részletesebben:

 

Victorinox Spartan:

 

 

 

 • nagy késpenge
 • kis késpenge
 • dugóhúzó
 • konzervnyitó
 • kis csavarhúzó (Philips csavarokhoz is )
 • sör és üvegnyitó
 • csavarhúzó
 • vezetékcsupaszító
 • szúró-fúró ár, bőrlyukasztó ár
 • bicskagyűrű
 • szemöldök ill. kullancs és más célokra is csipesz
 • fogvájó

   

   

   

  A pengék jól teljesítettek a gyakorlatban, bár tény, hogy csak rendeltetésszerűen használtam őket.

  A csavarhúzók is kiválóan használhatóak, csak ne legyen mélyen a csavar, mert a markolat olyan közel van a csavar horonyhoz, hogy megoldhatatlanná válik a feladat.

  A csipesszel is ki lehet szedni a bőrbe szaladt szálkát. De, ha mélyebbre fúródik, akkor elkerülhetetlen a tű használata, ami persze nincs a szettben. Bár nem is várhatjuk el, hogy minden műtétre legyen benne megfelelő eszköz.

  A sörnyitóval nincs gond. A konzervnyitásra ellenben vannak már kényelmesebb eszközök. Női kézbe nehézkesen működik e funkció.

  Vezetéket még nem csupaszítottam vele, és bőrt sem lyukasztottam, de könnyen elképzelhető, hogy ezekkel sem lenne gond.

  Bármennyi funkciót is behelyezhetünk egy zsebkésbe, akkor is legfontosabb a vágás marad. Ezzel pedig kiválóan boldogul, mind a Wenger, mind a Victorinox Spartan.

   

  A csomagolás visszafogot, letisztult: 

   

  Kép

   

  A kelleténél - számomra - kicsit rövidebb:

   

   

  Kép

   

  Kép

   

  A kiszedhető eszközök:

   

  Kép

   

   

   

   

   

   

   Wenger Hivatalos Svájci Katonai Zsebkés:

   

   Ezt a bicskát a kevesebb funkció, bár a leghasznosabbak és legszükségesebbek jellemzik. A mérete jobb, mert kb. fél centivel hosszabb, mint a Spartan.

   

   

  Kép

   

   

  Kép

   

   

   Funkciólista:

  • késpenge
  • szúró-fúró ár, bőrlyukasztó ár
  • konzervnyitó
  • kis csavarhúzó (Philips csavarokhoz is)
  • sör és üvegnyitó
  • csavarhúzó
  • kábelcsupaszító

   

  A testvér márkánál - a Victorinoxnál - ezt a modellt Robust Pioneer-nak hívják.

   

  Itt a doboz nem olyan elegáns, inkább vásári jellegű a termék ráhelyezett fotója miatt:

   

  Kép

   

  A csomagolás hátoldala is zsúfolt a kereskedelmi feliratoktól. Igaz, ezek nem lennének rajta, ha ezt is repi ajándékként kapom. Jól olvasható, hogy mennyibe került a helyi valutában:

   

   

  Kép

   

  Jobban kézre áll, mint a Spartan, de azért nem egy taktikai egykezes:

   

   

  Kép

   

   

   

   Időközben beruháztam egy bicska rögzítő láncra. Előtte sokat variáltam azon, hogy mi lenne a jó választás a tárolásra. Simán zsebben hordani, számomra kicsit kényelmetlen. Erre jó  válasz lenne az övre fűzhető bőrtok. De egyrészt nincs rajtunk mindig öv, másrészt bizonyos alkalmakkor, vagy helyzetekben bután fest az emberen.

  A lánccal két legyet ütünk egy csapásra. Így rejtve, diszkréten magunknál tarthatjuk, illetve biztosan nem veszítjük el. A megoldás hátránya, hogy marad a zsebünk, mint tároló, ami nekem, legalábbis néha kényelmetlen.

  Az lett a végkövetkeztetésem, hogy mindenképpen kompromisszumot kell kötni. (Off: Kész vagyok azoktól a reklám szövegektől, hogy megoldás kompromisszumok nélkül! Mindenhol és mindenben szükségesek a középutak, megalkuvások.) A láncra esett a választásom.

  Egy hivatalos forgalmazónál vásároltam 990Ft-ért (ha neten rendelem kb. 50Ft-al olcsóbb). 

   

  Kép

   

   

  Kép

   

   

  Az eladó szerint rozsdamentes (ez igaznak tűnik), svájci acél (hát ezt nem lehet tudni). 

  Még csak pár napja használom, ezért nem írok ide messzemenő következtetéseket. Eddig el voltam vele. Nincs útban a lánc, és nem befolyásolja negatívan a használhatóságot, hisz ahhoz elég hosszú, hogy láncon is lehessen az eszközzel dolgozni. Ha mégis nagyobb kar távolság kellene, akkor egyetlen mozdulattal leoldható a karabinerről.

   

  Kép

   

  Hordhatjuk lazán kilógatva, mint egy zsebóra láncot:

   

  Kép

   

  Esetleg  begyűrve a zsebbe, hogy minél kevésbé legyen feltűnő:

   

  Kép

   

   

  Pár nappal később:

  Amióta van ez a lánc, sokkal többet használom a kést. Ennek az oka, hogy most már nem félek az eszköz elvesztésétől, és gyakran magamnál hordom a láncon. 

   

   2009.08.10.

  Tettem egy érdekes megfigyelést a Wenger katonai bicskájánál. Amikor visszazárom a nagy pengét, többször előfordul, hogy a markolat végére helyezett lánc gyűrű odahajlik a penge elé. A nagy erővel visszacsappanó penge komoly sérülést szenved az útjába kerülő gyűrű miatt. A penge élén, azon a 2 milliméteres darabon ki van csorbulva a kés. Roppant kellemetlen hiba, és nehezen elhárítható, mivel normál, kétkezes összecsukás esetén a jobb tenyér alsó része, éppen a csukó mozdulat közben löki oda a gyűrűt.

  A megoldás:

  -          természetellenesen kell tartani a bicskát becsukás közben

  -          a jobb gyűrűs ujj egy fura mozdulatával távol tarthatjuk a gyűrűt a penge útjától

  -          ha láncon van a bicska, akkor egyáltalán nem jelentkezik ez a probléma

   

   

  Ellenőriztem, hogy a Spartan esetén miért nem tapasztaltam ezt a jelenséget. Nos, a magyarázat rendkívül egyszerű. A Spartan pengéje rövidebb, illetve a tartó gyűrű is kisebb, mint a Wengernél. Így esély sincs arra, hogy e két alkatrész kellemetlenül találkozzon.

  Ettől az esettől függetlenül egyre inkább úgy érzem, hogy a Wenger katonai bicskája jobb választás. Ahogy már korábban írtam, a valamivel nagyobb méret miatt jobb a fogása, hosszabb, szélesebb a penge, és ami szintén lényeges pozitívum, hogy vastagabb is a penge. Gondolom, ez lehet az oka, hogy a Victorinox hasonló kései Robust néven futnak. Valóban robusztus, igazi katonai darab. Ha az ember oda figyel arra, hogy a penge ne találkozzon a gyűrűvel, akkor a Wenger katonai bicska tökéletes segítőtárs.

   

   2009.09.27.

   

  Sokáig gondot okozott, hogy miként tudnám biztonsággal újra élezni a bicskákat. Azért okozott gondot, mert ezzel kapcsolatban sehol nem olvastam megbízható leírást, viszont kísérletezgetéssel nem akartam kárt okozni finom eszközeimben.

  Megbízható megoldást több hónap elteltével sem találtam, ugyanakkor a pengék – mint előbb-utóbb minden penge – kezdtek kicsorbulni, életlenné válni. Mivel gyűlölöm, ha egy kés tompa – hisz ezzel fő értelmét veszíti el -, ezért döntenem kellett.

  A Fiskars cég késélezőjét választottam. Egyrészt, mert ez volt otthon, másrészt univerzálisnak hirdetik, bár az ilyesmitől kiráz a hideg, hisz az univerzális dolgok mindig kompromisszumot jelentenek.

  Az eredmény – szerencsére - meggyőző. A penge lapja nem karcosodott, az él pedig kiváló lett. Olyannyira, hogy azóta, már többször elvágtam velük a kezem. :)

   

  Ha a jövőben lesz még valami érdemleges tapasztalatom velük kapcsolatban, akkor kibővítem ezt a leírást.

  Természetesen bárki kiegészítheti leírásomat a saját tapasztalataival, hozzászólásokon keresztül.

   

   

  Egyik hozzászólónk, Dobler Csaba által említett típus:

   

  Victorinox Skipper

   

   

  Kép

   

   A hozzászólás óta beszéltem Csabával, mert érdekelt, hogy az a képen is jól látható, fura alakú speciális szerszám mire való. Nos, elmondta, és a rajzos magyarázatai alapján meg is értettem, de sajnos nem tudom itt érthetően megfogalmazni, mert aki nem járatos a vitorlázásban (mint például én), annak ez túl sok ismeretlenes egyenlet lenne.

  A lényeg, hogy az eszköz alkalmas a feladatára és nem csak kamuból van a bicskán. Továbbá Csaba megerősítette, hogy a fogó is masszív és ténylegesen használható.

  A penge recézettsége a kötelek elvágására van optimalizálva.

   

   

   

   

   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Dunaharaszti

(Szekeres János, 2013.01.29 17:33)

Sziasztok

Nekem is van egy Skipperem, meg 3 másik, kicsit egyszerűbb :)
Szerintem csomóbontásra alkalmas az a furcsa formájú. Nekem már természetes a használata.

berta.laszlo@postafiok.hu

(Laci, 2012.12.06 01:57)

Ötrétegű Victorinox Huntsman bicskám 5-6 évig szolgált, mígnem rájöttem, hogy néha kényelmetlen a vastagsága és a súlya. Főleg nyáron, rövidnadrágban jelentkezett ez a "probléma" és a fűrészt sem használtam naponta, ezért egyszerűbb bicskát kezdtem el keresgélni. Rövid kitérő után jutottam el a Victorinox Waiterhez, ami az egyik legegyszerűbb típus. Nagy pengét, kombinált eszközt, dugóhúzót, csipeszt és fogvájót tartalmaz. A penge jó éles, ahogy már megszokhattuk a Victorinoxnál, hátrány, hogy a bicska zárt állapotban 84 mm, ami jó fél centivel rövidebb, mint pl. a Spartan. A kombinált eszközt sörnyitóként, konzervnyitóként, kábelcsupaszítóként és csavarhúzóként használhatjuk. Sörnyitóként jó, kábelt még nem csupaszítottam vele, a konzervet villámgyorsan kinyitja, csavarhózóként viszont csak szükségmegoldás. Koncentrálni kell, hogy ne csússzon ki a horonyból, ráadásul fele olyan vastag, mint a Spartan eszközei. Ennek ellenére nem tartom rossz bicskának, elsősorban olyan környezetben a leghasznosabb, mint amire a neve is utal (waiter=pincér). Enni, konzervet, sört, bort nyitni nagyon jól lehet vele, aki pedig inkább barkácsolna, annak ott a jó öreg Spartan.

Re: berta.laszlo@postafiok.hu

(Laci, 2012.12.06 20:32)

...bocsánat, csak 4 rétegű a Huntsman.

bearvers@freemail.hu

(Annamari, 2012.09.21 12:14)

Pár hónappal ezelőtt kaptam egy Victorinox Sentry bicskát a páromtól. Nagyon megörültem neki. Bár ez csak egy egypengés bicska, semmiféle plusz funkcióval, én mégis nagyon megszerettem, egészen hozzám nőtt. Az összes túra alatt és tulajdonképpen mindig nálam van. Kényelmes, nagyon jó a fogása és még szép is. Azért még szeretnék egy több funkciósat is, hogy milyet, még nem körvonalazódott, de a Sentryt sem fogom hanyagolni.

berta.laszlo@postafiok.hu

(Laci, 2012.09.20 16:31)

Már vagy 5-6 éve egy Victorinox Huntsman használok. A Spartan funkcióin kívül van rajta fűrész, olló és egy kampó. Ez utóbbinak nem sok értelme van. Ám a többi szerszám remekül kihasználható. A fűrész zseniális! A bicska méretéből adódóan nem túl hosszú, de így is pillanatok alatt át lehet vele vágni egy csukló vastagságú ágat. Az olló sem hagy kívánnivalót maga után. Körmöt, textilt, zsineget, papírt, egyebeket ügyesen lehet vele vágni. A kicsi pengét sokáig nem értettem, hogy mire van, aztán egy svájci bicsakokat is árusító helyen felvilágosítottak, hogy az faragásra való. És valóban! A pici pengét könnyebben lehet irányítani, aprólékos munkákhoz tökéletes. Az összeszerelés minősége pedig példás, ma is úgy nyílik, csukódik, mintha új lenne, pedig sosem hagyom itthon. Egyszóval a Victorinox bicska jó társ a mindennapokban és a sokféle modellből mindenki ki tudja választani az igényeihez illőt.

Skipper

(Dobler Csaba, 2009.10.31 21:31)

Jómagam egy vizi változatot használok immáron 6 éve:
http://www.swissarmy.com/MultiTools/Pages/Product.aspx?category=sportsandleisure&product=53663
és teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy a fogó, a többi eszközzel együtt tökéletesen használható a mindennapokban. Egyébként ez a típus viszonylag egyedi még a svájci pengék között is, hogy a tengervíz sem szedi szét.

Robust Pioneer

(Oldal gazda, 2009.10.28 08:56)

Megnéztem, a Victorinox valóban finomabb megoldást alkalmaz ezen a típuson a gyűrűt illetően. A Wengeré sokkal masszívabb, de sajnos hajlamos kárt tenni a pengében. A fogós modellekkel már én is szemeztem, de még nem próbáltam őket, így kétségeim vannak a valós használhatóságukat illetően. Mivel a felszerelés súlya alapvető fontosságú, ezért felesleges tömeget nem szívesen cipelnék egy esetleges használhatatlan fogó formájában. Ha beszerzel egy ilyen modellt, leírhatnád a tapasztalataidat.

emrik47@gmail.com

(Razi, 2009.10.28 08:25)

nekem Victorinox Pioneer van és tényleg tökéletes, ennél máshogy van a kulcskarika, így nem kell aggódni hogy rácsukódik a kés. a legjobban a kis harapó fogót hiányolom róla. én már a harmadik Victorinoxomat készülök megvenni.